Meest gestelde vragen over gas en stroom

Heb je vragen rondom het overstappen naar een andere energieleverancier? In deze sectie vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Hiermee maken wij jouw overstap naar de goedkoopste energie leverancier zo eenvoudig mogelijk.

Waaruit bestaan mijn energiekosten?

Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. Zo betaal je uiteraard BTW over alle onderdelen. Goed om te weten: in 2019 gaat de energiebelasting omhoog en zijn huishoudens gemiddeld € 70,- duurder uit.

De energiekosten bestaan voornamelijk uit je energieverbruik en vallen hoger uit hoe meer gas in m3 en stroom in kWh je verbruikt. Hiernaast betaal je aan je energieleverancier maandelijks een vast bedrag voor de levering van stroom en gas. Een andere instantie waar je geld aan betaalt is je netbeheerder. Dit is degenen die het energienetwerk bij jou in de regio onderhoud en distribueert. Afhankelijk van hoe uitgebreid je meterkast is betaal je meer of minder voor je stroom of gas aansluiting. Als je bijvoorbeeld een Jacuzzi in huis wilt, kan het zo zijn dat je meterkast meer ampère nodig heeft. Voor de uitbreiding van het aantal ampère betaal je maandelijks een extra bedrag. Gemiddeld gezien beschikken de meeste huishoudens over een stroomaansluiting van 3x25a. Op onze website gebruiken we de tarieven hiervoor om voorbeeld berekeningen te tonen.

Naast de bovengenoemde onderdelen betalen we ook de ODE, ook wel opslag duurzame energie genoemd. Om ons enigzins tegemoet te komen in de energierekening geeft de overheid iedereen een ‘vermindering energiebelasting’. Dit bedrag wordt jaarlijks vastgelsteld en verlaagd je energierekening voor 2019 met € 311,63.

Hoe moet ik mijn energiecontract verhuizen?

Als je gaat verhuizen moet jij je energieleverancier hiervan op de hoogte stellen. Dit kan je vanaf 3 maanden voor je verhuizing doorgeven en uiterlijk 2 weken voordat je gaat verhuizen naar je nieuwe woning. Verhuizen is altijd een goed moment om de energietarieven te vergelijken van alle energieleveranciers. Wie weet ben je ergens anders wel goedkoper uit dan bij je huidige leverancier. In dat geval kan je beter je oude energiecontract opzeggen en een nieuwe afsluiten.

Let op dat je tijdig je meterstanden doorgeeft aan zowel je oude als nieuwe energieleverancier. Dit moet uiterlijk 10 dagen na het aflopen van de gas en stroom levering bij je oude energieleverancier en binnen 10 dagen bij het ingaan van je energiecontract bij je nieuwe energieleverancier.

Levert energie vergelijken mij wat op?

Jaarlijks betalen we steeds meer voor onze energie. Gezien dit een basisbehoefte is, vinden wij het raadzaam om hier zo veel mogelijk op te besparen. Energie vergelijken is een goed middel om te kijken hoeveel jij kan besparen op je energierekening. Door je verbruik bij ons in te vullen met je postcode zie je direct wat je per energieleverancier betaalt. Zo vind je eenvoudig de goedkoopste energieleverancier voor jou’en kan je besparingoplopen tot wel € 350,-.

Het is namelijk zo dat als je oude contract afloopt, deze omgezet wordt in een variabel contract. Deze tarieven liggen vaak hoger dan die van de vaste contracten. Bovendien krijg je geen korting meer bij de variabele contracten en is het voordeliger om te kiezen voor een 1 jaar contract met een hoge korting bij een andere energieleverancier. De welkomstkorting is hetgeen waarmee je kan besparen op je energierekening en dus loont het om energie te vergelijken.

Kom ik zonder gas en stroom te zitten bij het overstappen?

Je komt tijdens het overstappen van energieleverancier nooit zonder gas en stroom te zitten. De energieleveranciers zijn namelijk wettelijk verplicht om je een gratis overstapservice aan te bieden. Hiermee zadelen ze je niet op met dubbele kosten en zorgen ze dat je oude contract wordt opgezegd.

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een duurzame manier van verwarming middels restwarmte van de industrie. Bovendien zijn de tarieven hiervan veel goedkoper dan van gas. Een ander voordeel is dat je geen cv-ketel nodig hebt en dat scheelt al snel € 1000,-. Als je stadswarmte hebt op je adres dan hoef je dus alleen goedkope stroom van je energieleverancier af te nemen. Let op dat sommige energieleveranciers zelfs een korting geven als je kiest voor alleen stroom.

Welke energieleverancier rekent geen borg?

Een energieleverancier zonder borg bestaat niet in Nederland. Wel loopt de hoogte van de waarborgsom fors uiteen bij de energieleveranciers. Als je een waarborgsom dient te betalen aan een energieleverancier krijg je deze aan het eind van het jaar teruggestort op je rekening nadat deze is verrekend met de eindafrekening. Als je goed op je energiekosten let kan het ook zomaar zijn dat je meer geld terugkrijgt van je energieleverancier.

Wanneer kan ik het beste overstappen?

Het beste moment om een andere energieleverancier te kiezen, is wanneer de looptijd van je oude contract afloopt. Dit is het namelijk het moment dat je energiecontract maandelijks gratis opzegbaar is. Als je namelijk voortijdig je contract opzegt riskeer je een overstapboete. Vanaf het moment dat je variabel contract ingaat vallen de energietarieven veelal duur uit omdat je geen korting meer krijgt bij de eindafrekening. Als je kiest voor een 1 jaar contract bij een andere goedkope energieleverancier krijg je vaak wel een korting. Soms lopen deze kortingen op tot wel € 300,-. Een forse besparing waar je leuke dingen mee kan doen. De korting wordt vaak bij de eindafrekening verrekend of als cashback op je rekening gestort.

Bekijk hier hoever je van tevoren een nieuwe energiecontract kan aanvragen per energieleverancier.

Is overstappen via jullie voordeliger?

In veel gevallen is het voordeliger om via ons over te stappen. Vaak kunnen we je de goedkoopste energie aanbieden met een korting die niet op de website van de energieleverancier zelf terug te vinden is. Je kan dit zelf eenvoudig berekenen op onze gas en stroom vergelijken pagina.

Meest gestelde vragen rondom gas/stroom en verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen verandert er een heleboel en daardoor moet er veel geregeld worden. Echter is dit het ideale moment om jouw energie leverancier nog eens onder de loep te nemen en met behulp van bespaaropkracht.nl de goedkoopste energie leverancier te kiezen.

Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?

Wanneer je gaat verhuizen heb je twee opties: je neemt je huidige leverancier mee (mits deze ook levert op je nieuwe adres) of je stapt over naar een nieuwe leverancier. Wanneer je je huidige leverancier meeneemt, moet je online je verhuizing en je meterstanden doorgeven.

Een verhuizing is echter het ideale moment om over te stappen naar een nieuwe leverancier. Let echter wel op wat voor een contract je hebt, wanneer je nog een looptijd hebt van een aantal maanden/jaren, zal je een opzegboete moeten betalen.

Tip! Houd je de eerste maanden je verbruik goed in de gaten. Dit termijnbedrag wordt namelijk ingeschat aan de hand van de vorige bewoners. Dit kan dus sterk verschillen met je echte verbruik.

Moet ik zelf mijn contract opzeggen en een nieuwe aanvragen?

Ja, je moet in ieder geval doorgeven dat je verhuist naar een nieuw adres. Doe dit uiterlijk twee weken voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Vijf dagen na de sleuteloverdracht moet je de meterstanden doorgeven.

Krijg ik een boete als ik verhuis tijdens mijn energiecontract?

Geen zorgen: je zult bijna nooit te maken krijgen met een boete als je verhuisd. In principe kan je bijna altijd je energie contract gewoon meenemen naar je nieuwe huis. Je contract is persoonsgebonden, het maakt dus niet uit op welk adres je woont. Je contract blijft gewoon geldig.

Wij raden ook aan om je energiecontract mee te nemen en pas over te stappen wanneer je contract bijna ten einde is. Stap je echter wel over terwijl je nog een contract hebt, zal je wel te maken krijgen met een overstapboete.

Kan ik met stadsverwarming ook overstappen?

Bepaalde delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op het stadsverwarming-netwerk. Het gaat om ongeveer een half miljoen huishoudens.

Stadsverwarming is een technologie waarbij warm water wordt gebruikt om huizen te verwarmen, in plaats van gas. Wie is aangesloten op stadsverwarming heeft geen eigen CV-ketel en krijgt warmte in huis via waterleidingen die warmte produceren, meestal via industriële restwarmte.

Geen keuze met stadsverwarming
Welke delen en wijken in Nederland zijn aangesloten op een stadsverwarming- netwerk mogen gemeenten zelf beslissen.

Is jouw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan kun je niet overstappen van energieleverancier voor gas. Er is meestal maar één leverancier die jouw woning voorziet van stadswarmte. Dat betekent dat er maar één warmtenetwerk is in de buurt.

Dit is anders bij energienetten, die zijn op elkaar aangesloten, dat maakt overstappen van energieleverancier voor gas en stroom mogelijk.

Losse stroom levering

Wie aangesloten zit op het stadsverwarming-netwerk zal nog wel apart stroom geleverd krijgen via een energieleverancier. Voor stroom kun je wel overstappen van leverancier. Wanneer je alleen stroom wil afnemen, kun je dit gewoon aanvinken in de energie vergelijker.

Prijshandhaving van stadsverarming

Omdat huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming niet kunnen overstappen van energieleverancier voor de voorziening van warmte, wordt ieder jaar door de Autoriteit Consument & Markt op grond van de Warmtewet de maximumprijs vastgesteld die leveranciers van stadsverwarming mogen handhaven. De prijs is inclusief verwarming van het huis en tapwater.